Szarlotka w "pasy"

 Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Najczęściej przygotowuje je na kruchym cieście. Nie inaczej będzie teraz. Szarlotka w "pasy" to tak naprawdę jabłecznik, który jest warstwowy. Składa się z trzech warstw ciasta kruchego, który jest przełożony masą jabłkową. Całość jest upieczona. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na święta, jak i spotkania rodzinne. Szarlotka doskonale komponuje się z lodami. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

200 g mąki pszennej

150 g masła

100 g mąki orkiszowej

100 g cukru

30 g śmietany 12%

10 g proszku do pieczenia

5 żółtka

masa jabłkowa

1,5 kg jabłek(kwaśnych)

120 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

10 g cynamonu

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy ciasto przez 3 godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy każdą część oddzielnie.

Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na kwadraty. Dusimy z cukrem i odrobiną wody. Do rozduszonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwszą cześć ciasta układamy na dnie formy. Smarujemy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy drugą część ciasta. Na ciasto układamy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy ostatnią część ciasta. Całość pieczemy przez 70 minut w 170 stopniach. Dowolnie dekorujemy.



Smacznego !



Komentarze