Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Szarlotka w "pasy"

 Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Najczęściej przygotowuje je na kruchym cieście. Nie inaczej będzie teraz. Szarlotka w "pasy" to tak naprawdę jabłecznik, który jest warstwowy. Składa się z trzech warstw ciasta kruchego, który jest przełożony masą jabłkową. Całość jest upieczona. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na święta, jak i spotkania rodzinne. Szarlotka doskonale komponuje się z lodami. Polecam !

Składniki:

ciasto kruche

200 g mąki pszennej

150 g masła

100 g mąki orkiszowej

100 g cukru

30 g śmietany 12%

10 g proszku do pieczenia

5 żółtka

masa jabłkowa

1,5 kg jabłek(kwaśnych)

120 g cukru

20 g mąki ziemniaczanej

10 g cynamonu

Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy ciasto przez 3 godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy każdą część oddzielnie.

Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na kwadraty. Dusimy z cukrem i odrobiną wody. Do rozduszonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.

Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwszą cześć ciasta układamy na dnie formy. Smarujemy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy drugą część ciasta. Na ciasto układamy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy ostatnią część ciasta. Całość pieczemy przez 70 minut w 170 stopniach. Dowolnie dekorujemy.



Smacznego !



Komentarze

Popularne posty

Drukuj