Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Najczęściej przygotowuje je na kruchym cieście. Nie inaczej będzie teraz. Szarlotka w "pasy" to tak naprawdę jabłecznik, który jest warstwowy. Składa się z trzech warstw ciasta kruchego, który jest przełożony masą jabłkową. Całość jest upieczona. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały zarówno na święta, jak i spotkania rodzinne. Szarlotka doskonale komponuje się z lodami. Polecam !
Składniki:
ciasto kruche
200 g mąki pszennej
150 g masła
100 g mąki orkiszowej
100 g cukru
30 g śmietany 12%
10 g proszku do pieczenia
5 żółtka
masa jabłkowa
1,5 kg jabłek(kwaśnych)
120 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
10 g cynamonu
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy ciasto przez 3 godziny. Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy każdą część oddzielnie.
Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na kwadraty. Dusimy z cukrem i odrobiną wody. Do rozduszonych jabłek dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwszą cześć ciasta układamy na dnie formy. Smarujemy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy drugą część ciasta. Na ciasto układamy 1/2 musu jabłkowego. Na musie układamy ostatnią część ciasta. Całość pieczemy przez 70 minut w 170 stopniach. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz