Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wiśniowy miodownik
Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam !
Składniki:
ciasto miodowe
400 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru pudru
50 g miodu
15 g proszku do pieczenia
1 jajko
krem budyniowy
750 ml mleka
200 g masła
150 g cukru
120 g budyniu waniliowego
30 g cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
dodatkowo
200 g dżemu wiśniowego
Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy.
Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszankę do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami budyń. Miksujemy.
Placki ciasta przekładamy kremem budyniowym i dżemem. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego !
Źródło: Miodownik | Kwestia Smaku
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz