Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam !
Składniki:
masa jasna
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
100 g czekolady białej
100 ml śmietany 30%
10 g śmietanfixu
masa ciemna
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%
10 g śmietanfixu
dodatkowo
300 g biszkoptów dowolnych
200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus"
100 g czekolady ciemnej
Masa jasna: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy.
Masa ciemna: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy.
W tortownicy układamy na dnie warstwę biszkoptów. Na biszkoptach układamy masę jasną. Na masie jasnej układamy warstwę biszkoptów. Na biszkoptach układamy warstwę ciemnej masy. Na masie ciemnej układamy ostatnie biszkopty. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Rozpuszczamy czekoladę gorzką. Dekorują nią ciasto.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz