Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam !

Składniki:

masa jasna

250 g serka mascarpone 

100 g cukru pudru

100 g czekolady białej

100 ml śmietany 30%

10 g śmietanfixu

masa ciemna

250 g serka mascarpone

100 g cukru pudru

100 g czekolady gorzkiej

100 ml śmietany 30%

10 g śmietanfixu

dodatkowo

300 g biszkoptów dowolnych

200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus"

100 g czekolady ciemnej

Masa jasna: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy.

Masa ciemna: Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy.

W tortownicy układamy na dnie warstwę biszkoptów. Na biszkoptach układamy masę jasną. Na masie jasnej układamy warstwę biszkoptów. Na biszkoptach układamy warstwę ciemnej masy. Na masie ciemnej układamy ostatnie biszkopty. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Rozpuszczamy czekoladę gorzką. Dekorują nią ciasto. 


Smacznego !

Źródło: Ciasto Kinder Country | Kwestia Smaku

Komentarze