Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Babka piaskowa z rodzynkami
Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam !
Składniki:
200 g masła
150 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
50 g rodzynek
30 g cukru waniliowego
30 g cukier puder
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 55-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Popularne posty
Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz