Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fit brawnie z fasolą (bezglutenowe)

 Brawnie to ciasto, które dosyć szybko się przygotowuje. Mój dzisiejszy przepis wpisuje się w modę na desery fit, zdrowe. Brawnie powstało tak naprawdę z kilku dodatków. Mamy tu puszkę fasoli czerwonej, trochę kakało i olej. Przygotowanie wypieku zajmuje kilka chwil. Moim zdaniem jest to doskonały deser dla wszystkich, którzy uwielbiają ciasta czekoladowe, ale poszukują nieco odmiennych smaków. Brownie jest doskonałym dodatkiem na letni piknik. Polecam ! Składniki: 400 g czerwonej fasoli z puszki 125 ml oleju 125 g cukru 70 g kakao 15 g proszku do pieczenia Czerwoną fasolę odcedzam. Czerwona fasolę miksuję razem z olejem, cukrem, kakałem i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Formę keksową wysmarowuję masłem i obsypuję bułką tartą. Przelewam ciasto. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Dowolnie dekoruję.  Smacznego ! Źródło:  Czekoladowe ciasto fasolowe - przepis (domowe-wypieki.pl)

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam !

Składniki:

200 g masła

150 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

150 g cukru

50 g rodzynek

30 g cukru waniliowego

30 g cukier puder

10 g proszku do pieczenia

4 jajka

Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy przez 55-60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.



Smacznego !

Źródło: Babka piaskowa - Przepis (domowe-wypieki.pl)

Komentarze

Popularne posty

Drukuj