Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Wiśniowa Chmurka(bez pieczenia)

  Dzisiejsza moja propozycja to idealne ciasto na koniec lata. Mamy tu zarówno kwaskową, wiśniową galaretkę, jak i słodki krem. O jakim wypieku jest mowa? Oczywiście o Wiśniowej Chmurce. Tym razem jednak w wersji bez pieczenia. Przecież kto by chciał w upał spędzać długie godziny w kuchni. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne, doskonałe na wiele okazji np: spotkania przy grillu, przyjęcia pod chmurką. To co wyróżnia ten deser to wyjątkowe połączenie prostego kremu, galaretki i herbatników. Polecam ! Składniki: krem śmietankowy 450 ml śmietany 30% 200 g cukru pudru 30 g śmietanfixu galaretka wiśniowa 500 ml wody 200 g wiśni wydrylowanych 120 g galaretki wiśniowej 50 g cukru dodatkowo 200 g herbatników kakaowych 30 g kakao do dekoracji Galaretka wiśniowa : Wiśnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą. Dusimy. Dodajemy cukier . Dusimy do miękkości. Ciepłą masę miksujemy na gładko. Przecedzamy. Do masy dodajemy galaretkę wiśniową. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Mieszam

Sernik jaglany na zimno

 Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bowiem nigdy jeszcze nie robiłam takiego sernika. Moim zdaniem jest to doskonały deser na letnie upały. Jest przy tym bardzo dietetyczny bowiem do jej przygotowania użyłam kaszy jaglanej oraz serka homogenizowanego i jogurtu. Tym co wyróżnia ten przepis to wyjątkowy smak oraz charakterystyczny kolor. W moim domu ten deser okazał się hitem do którego często wracam. Polecam !

Składniki:

na masę 

500 ml wody

500 ml jogurtu greckiego

200 g serka homogenizowanego waniliowego

200 g kaszy jaglanej

100 g cukru

70 ml wody 

30 g żelatyny w proszku

dodatkowo

500 ml wody

120 g galaretki brzoskwiniowej

100 g herbatników

Masa: Kaszę jaglaną przepłukujemy dwa razy w zimnej wodzie. Następnie gotujemy w 500 ml wody do miękkości przez około 30 minut. Studzimy i miksujemy. Do miski dodajemy jogurt grecki i serek homogenizowany. Krótko miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy zmiksowaną kaszę. Miksujemy na niskich obrotach. W oddzielnym garnku łączymy żelatynę i zimną wodę. Mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy. Dodajemy do masy jaglanej. Mieszamy delikatnie łyżką. 

Na dno tortownicy układamy herbatniki. Wykładamy masę jaglaną. Ciasto wykładamy do schłodzenia do lodówki na dwie godziny. 

We wrzącej wodzie rozpuszczamy dwie galaretki brzoskwiniowe. Studzimy. Chłodną galaretkę wkładamy do lodówki. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. 



Smacznego !

Źródło: Sernik jaglany na zimno - ILoveBake.pl



Komentarze

Popularne posty

Drukuj