Dzisiejsza moja propozycja to idealne ciasto na koniec lata. Mamy tu zarówno kwaskową, wiśniową galaretkę, jak i słodki krem. O jakim wypieku jest mowa? Oczywiście o Wiśniowej Chmurce. Tym razem jednak w wersji bez pieczenia. Przecież kto by chciał w upał spędzać długie godziny w kuchni. Moim zdaniem jest to ciasto uniwersalne, doskonałe na wiele okazji np: spotkania przy grillu, przyjęcia pod chmurką. To co wyróżnia ten deser to wyjątkowe połączenie prostego kremu, galaretki i herbatników. Polecam !
Składniki:
krem śmietankowy
450 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
30 g śmietanfixu
galaretka wiśniowa
500 ml wody
200 g wiśni wydrylowanych
120 g galaretki wiśniowej
50 g cukru
dodatkowo
200 g herbatników kakaowych
30 g kakao do dekoracji
Galaretka wiśniowa: Wiśnie umieszczamy w garnku o grubym dnie. Podlewamy lekko wodą. Dusimy. Dodajemy cukier . Dusimy do miękkości. Ciepłą masę miksujemy na gładko. Przecedzamy. Do masy dodajemy galaretkę wiśniową. Mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Mieszamy. Studzimy. Po godzinie chłodzimy w lodówce do lekkiego stężenia.
Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Ubijamy na sztywno.
Na dnie kwadratowej formy układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy tężejącą galaretkę. Na galaretce herbatniki. Na herbatnikach układamy krem śmietankowy. Krem śmietankowy dekorujemy kakałem. Chłodzimy całą nic w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz