Domowy piernik przekładany powidłami

 Święta coraz bliżej, wiec przyszła pora na klasyka każdych tego typu wydarzeń. Piernik przekładany powidłami. U mnie w domu to must have Wigilii i Bożego Narodzenia. Pyszny, pachnący, ,miękki i aromatyczny. Domowy wypiek, który pokochają również twoi bliscy. Moim zdaniem jest to ciasto wyjątkowe, które smakuje tylko w grudniu. Polecam !

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g cukru

200 g powideł

200 ml mleka

100 g masła

50 g kakao

50 g miodu

25 g przyprawy do piernika

10 g cynamonu

10 g proszku do pieczenia

10 g sody oczyszczonej

2 jajka

Masło rozpuszczamy  wraz z miodem, cukrem, kakałem, przyprawa do piernika, cynamonem. Studzimy. Do wysokiego garnka wlewamy przestudzone masło z dodatkami. Dodajemy jajka. Krótko miksujemy. Dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Miksujemy. Małą formę o kształcie kwadratu smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy warstwy. Na każdej warstwie smarujemy powidła. Dowolnie dekorujemy.





Smacznego !

Źródło:Piernik najlepszy | Kwestia Smaku

Komentarze