Święta coraz bliżej, wiec przyszła pora na klasyka każdych tego typu wydarzeń. Piernik przekładany powidłami. U mnie w domu to must have Wigilii i Bożego Narodzenia. Pyszny, pachnący, ,miękki i aromatyczny. Domowy wypiek, który pokochają również twoi bliscy. Moim zdaniem jest to ciasto wyjątkowe, które smakuje tylko w grudniu. Polecam !
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g powideł
200 ml mleka
100 g masła
50 g kakao
50 g miodu
25 g przyprawy do piernika
10 g cynamonu
10 g proszku do pieczenia
10 g sody oczyszczonej
2 jajka
Masło rozpuszczamy wraz z miodem, cukrem, kakałem, przyprawa do piernika, cynamonem. Studzimy. Do wysokiego garnka wlewamy przestudzone masło z dodatkami. Dodajemy jajka. Krótko miksujemy. Dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Miksujemy. Małą formę o kształcie kwadratu smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na trzy warstwy. Na każdej warstwie smarujemy powidła. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz