Zakręcony tort karnawałowy

 Trochę mi się zeszło od ostatniego postu. Sami rozumiecie: lekkie lenistwo, okres świąteczny, małe zmiany. Lubicie zmiany? A może nie? Podzielcie się w komentarzach. 

Już jednak wróciłam i w okresie karnawałowym podzielę się z wami pysznym przepisem na Zakręcony tort. Jest to wyjątkowe połączenie ciasta biszkoptowego, herbatników i łatwego kremu waniliowego. dla jednych ten tort może się wydawać trudny, jednak smak wszystko rekompensuje. U mnie w domu nie często przygotowuje się takie wyjątkowe torty. Uwielbiacie takie ciasta?

Moim zdaniem w okresie karnawału torty z kremem mascarpone to podstawa wszelkich przyjęć. Zapewne zastanawiacie się czym nasączyć biszkopt? U mnie zawsze sprawdza się najprostsze rozwiązanie czyli woda z sokiem cytrynowym.

Zachęcam do poznania moich pozostałych przepisów na TORTY !

Serdecznie polecam wam ten przepis!

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: Średni

Składniki:

ciasto biszkoptowe

250 g maki pszennej

100 g cukru

30 g cukier waniliowy

4 jajka

krem waniliowy

500 ml mleka 3%

150 g serka mascarpone

150 g cukru 

100 g masła

30 g cukru waniliowego

30 g mąki ziemniaczanej

30 g budyniu waniliowego

3 żółtka

krem czekoladowy

250 g mleka 3%

125 g serka mascarpone

100 g masła

30 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

30 g budyniu czekoladowego

3 żółtka

dodatkowo

400 g herbatników czekoladowych

Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.

Krem waniliowy: 250 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Krem czekoladowy: 250 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę, budyń, kakao i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Na spodzie biszkoptu smarujemy cienką warstwę kremy. Układamy herbatniki po zewnętrznej. Następnie smarujemy herbatniki cienką warstwą kremu i sklejamy z druga partią herbatników. Postępujemy  tak do momentu, aż wypełnimy cały środek biszkoptu. Całość przykrywamy drugą połową ciasta biszkoptowego. Boki tortu smarujemy kremem czekoladowym. Tort chłodzimy całą noc w lodówce. 



Smacznego!


Komentarze