Trochę mi się zeszło od ostatniego postu. Sami rozumiecie: lekkie lenistwo, okres świąteczny, małe zmiany. Lubicie zmiany? A może nie? Podzielcie się w komentarzach.
Już jednak wróciłam i w okresie karnawałowym podzielę się z wami pysznym przepisem na Zakręcony tort. Jest to wyjątkowe połączenie ciasta biszkoptowego, herbatników i łatwego kremu waniliowego. dla jednych ten tort może się wydawać trudny, jednak smak wszystko rekompensuje. U mnie w domu nie często przygotowuje się takie wyjątkowe torty. Uwielbiacie takie ciasta?
Moim zdaniem w okresie karnawału torty z kremem mascarpone to podstawa wszelkich przyjęć. Zapewne zastanawiacie się czym nasączyć biszkopt? U mnie zawsze sprawdza się najprostsze rozwiązanie czyli woda z sokiem cytrynowym.
Zachęcam do poznania moich pozostałych przepisów na TORTY !
Serdecznie polecam wam ten przepis!
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: Średni
Składniki:
ciasto biszkoptowe
250 g maki pszennej
100 g cukru
30 g cukier waniliowy
4 jajka
krem waniliowy
500 ml mleka 3%
150 g serka mascarpone
150 g cukru
100 g masła
30 g cukru waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
30 g budyniu waniliowego
3 żółtka
krem czekoladowy
250 g mleka 3%
125 g serka mascarpone
100 g masła
30 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
30 g budyniu czekoladowego
3 żółtka
dodatkowo
400 g herbatników czekoladowych
Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy powoli cukier. Miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy mąkę. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Kroimy na dwie połowy.
Krem waniliowy: 250 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę, budyń i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Krem czekoladowy: 250 ml mleka gotujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy mąkę, budyń, kakao i żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę. Gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
Na spodzie biszkoptu smarujemy cienką warstwę kremy. Układamy herbatniki po zewnętrznej. Następnie smarujemy herbatniki cienką warstwą kremu i sklejamy z druga partią herbatników. Postępujemy tak do momentu, aż wypełnimy cały środek biszkoptu. Całość przykrywamy drugą połową ciasta biszkoptowego. Boki tortu smarujemy kremem czekoladowym. Tort chłodzimy całą noc w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz