Magdalenki to mięciutkie i bardzo biszkoptowe ciasteczka. Przyjmuje się, że pochodzą z Francji. Magdalenki są łatwymi ciasteczkami, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. W sumie mniej niż jedna godzina. Najlepsze są tuż po upieczeniu lub do popołudniowej kawy. Cechą charakterystyczną tych małych ciasteczek jest ich kształt, gdyż wypiekane są w specjalnej formie. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia, iż możemy podobnie jak przy klasycznym biszkoptach bawić się smakami. Polecam!
Składniki:
160 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
20 g cukru waniliowego( 2 łyżki)
aromat cytrynowy
3 jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitej piany dodajemy mąkę(najlepiej przesianą). Krótko miksujemy. Dodajemy aromat oraz powoli wlewamy przestudzone masło. Krótko miksujemy. Formę na magdalenki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą(silikonowej formy nie musimy sparować masłem ani obsypywać bułką tartą). Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości formy. Magdalenki pieczemy około 12 -14 minut w 190 stopniach. studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Składniki:
160 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
20 g cukru waniliowego( 2 łyżki)
aromat cytrynowy
3 jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitej piany dodajemy mąkę(najlepiej przesianą). Krótko miksujemy. Dodajemy aromat oraz powoli wlewamy przestudzone masło. Krótko miksujemy. Formę na magdalenki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą(silikonowej formy nie musimy sparować masłem ani obsypywać bułką tartą). Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości formy. Magdalenki pieczemy około 12 -14 minut w 190 stopniach. studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić formę na magdalenki! Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam :)
Wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie naprawdę pysznych magdalenek to szkuta, bardzo jestem ciekawe jakie były Twoje, wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich ciasteczek
OdpowiedzUsuń