Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Magdalenki czyli francuskie ciasteczka

Magdalenki to mięciutkie i bardzo biszkoptowe ciasteczka. Przyjmuje się, że pochodzą z Francji. Magdalenki są łatwymi ciasteczkami, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. W sumie mniej niż jedna godzina. Najlepsze są tuż po upieczeniu lub do popołudniowej kawy. Cechą charakterystyczną tych małych ciasteczek jest ich kształt, gdyż wypiekane są w specjalnej formie. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia, iż możemy podobnie jak przy klasycznym biszkoptach bawić się smakami. Polecam!
Składniki:
160 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
20 g cukru waniliowego( 2 łyżki)
aromat cytrynowy
3 jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitej piany dodajemy mąkę(najlepiej przesianą). Krótko miksujemy. Dodajemy aromat oraz powoli wlewamy przestudzone masło. Krótko miksujemy. Formę na magdalenki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą(silikonowej formy nie musimy sparować masłem ani obsypywać bułką tartą). Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości formy. Magdalenki pieczemy około 12 -14 minut w 190 stopniach. studzimy. Dowolnie dekorujemy.
magdalenki, waniliowe magdalenki, cytrynowe magdalenki, francuskie ciasteczka
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/post/magdalenki

Komentarze

  1. Muszę w końcu kupić formę na magdalenki! Wyglądają przepysznie! :)

    https://buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przygotowanie naprawdę pysznych magdalenek to szkuta, bardzo jestem ciekawe jakie były Twoje, wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takich ciasteczek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj