Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Magdalenki czyli francuskie ciasteczka

Magdalenki to mięciutkie i bardzo biszkoptowe ciasteczka. Przyjmuje się, że pochodzą z Francji. Magdalenki są łatwymi ciasteczkami, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. W sumie mniej niż jedna godzina. Najlepsze są tuż po upieczeniu lub do popołudniowej kawy. Cechą charakterystyczną tych małych ciasteczek jest ich kształt, gdyż wypiekane są w specjalnej formie. Szybkość i łatwość przygotowania sprawia, iż możemy podobnie jak przy klasycznym biszkoptach bawić się smakami. Polecam!
Składniki:
160 g mąki
100 g cukru(1/2 szklanki)
100 g masła
20 g cukru waniliowego( 2 łyżki)
aromat cytrynowy
3 jajka
Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy małymi porcjami cukier i cukier waniliowy. Do ubitej piany dodajemy mąkę(najlepiej przesianą). Krótko miksujemy. Dodajemy aromat oraz powoli wlewamy przestudzone masło. Krótko miksujemy. Formę na magdalenki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą(silikonowej formy nie musimy sparować masłem ani obsypywać bułką tartą). Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości formy. Magdalenki pieczemy około 12 -14 minut w 190 stopniach. studzimy. Dowolnie dekorujemy.


magdalenki, waniliowe magdalenki, cytrynowe magdalenki, francuskie ciasteczka
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/post/magdalenki

Komentarze

  1. Muszę w końcu kupić formę na magdalenki! Wyglądają przepysznie! :)

    https://buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przygotowanie naprawdę pysznych magdalenek to szkuta, bardzo jestem ciekawe jakie były Twoje, wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takich ciasteczek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj