Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Bakaliowe ciasteczka

Pomysł na te ciasteczka wziął się z potrzeby alternatywy dla ciastek, które można znaleźć w sklepach. W moim przypadku sprawdzają się na różnego rodzaju wyjazdach i piknikach. Posmakują również dzieciom, gdyż zawierają w sobie miód, który nadaje im nieco słodkiego smaku. Są dosyć łatwe w przygotowaniu,smaczne i długo trzymają świeżość.
Składnik
1 szklanka bakalii(orzechy włoskie, laskowe, wiórki kokosowe, rodzynki) oraz płatki owsiane
50 g masła
40 g miodu(4 łyżki)
10 mąki(1 łyżka)
5 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
1 żółtko
Bakalie oraz płatki owsiane mielimy. Masło roztapiamy i studzimy. Do bakalii dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód oraz roztopione masło. Mieszamy. Łyżką nabieramy masę i wykładamy na papier do pieczenia lub sylikonową podkładkę. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 do 20 minut. Studzimy.
bakalie, ciasteczka, bakaliowe ciasteczka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj