Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto „Wiśniowy kopiec kreta”

Bardzo lubię ciasto kopiec kreta. Jednak tym razem nie będzie to przepis na klasyczną wersję z bananem lecz z dżemem wiśniowym. Kwaskowy smak wiśni w połączeniu z słodkim kremem z bitej śmietany sprawia, iż popularne ciasto nabiera nieco wytrawniejszego charakteru. Jest to jedno z moich ulubionych duetów. Ciasto”Wiśniowy kopiec kreta” stało się przebojem u mnie w domu. A tak na prawdę pomysł na nie powstał dzięki temu, iż miałam do zużycia zeszłoroczny dżem wiśniowy. Wniosek z tego taki, że najlepsze ciasta powstają spontanicznie. Polecam.
Składniki:
ciasto
300 g mąki( 1 i 3/4 szklanki)
120 g cukru
100 g masła
40 ml mleka
30 g kakao(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem
500 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
100 g czekolady
50 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(2 opakowania)
przełożenie
350 g dżemu wiśniowego
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Wlewamy mleko. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietanfixy i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Krótko miksujemy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do kremu. Ostrożnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Górną część drobno rozgniatamy. Z dolnej wykrawamy ostrożnie około 2 cm od brzegu koło i wydrążamy środek. W środku rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Następnie układamy krem. Tworzymy kopczyk. Kopczyk dekorujemy pozostałym ciastem .Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj