Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto „Wiśniowy kopiec kreta”

Bardzo lubię ciasto kopiec kreta. Jednak tym razem nie będzie to przepis na klasyczną wersję z bananem lecz z dżemem wiśniowym. Kwaskowy smak wiśni w połączeniu z słodkim kremem z bitej śmietany sprawia, iż popularne ciasto nabiera nieco wytrawniejszego charakteru. Jest to jedno z moich ulubionych duetów. Ciasto”Wiśniowy kopiec kreta” stało się przebojem u mnie w domu. A tak na prawdę pomysł na nie powstał dzięki temu, iż miałam do zużycia zeszłoroczny dżem wiśniowy. Wniosek z tego taki, że najlepsze ciasta powstają spontanicznie. Polecam.
Składniki:
ciasto
300 g mąki( 1 i 3/4 szklanki)
120 g cukru
100 g masła
40 ml mleka
30 g kakao(3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem
500 ml śmietany 30%
200 g serka mascarpone
100 g czekolady
50 g cukru pudru
60 g śmietanfixu(2 opakowania)
przełożenie
350 g dżemu wiśniowego
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Wlewamy mleko. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy śmietanfixy i cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Krótko miksujemy. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do kremu. Ostrożnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Górną część drobno rozgniatamy. Z dolnej wykrawamy ostrożnie około 2 cm od brzegu koło i wydrążamy środek. W środku rozsmarowujemy dżem wiśniowy. Następnie układamy krem. Tworzymy kopczyk. Kopczyk dekorujemy pozostałym ciastem .Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj