Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Pampepato czyli włoski piernik

Mówi się, że co kraj to obyczaj. Tak samo można powiedzieć, że tak samo jest z piernikami. Otóż włosi też mają swoją wersję piernika. Ciasto to nosi nazwę Pampepato. Jak to we Włoszech wszystko jest proste  i łatwe. Tak samo i ten piernik. Szybki i dosyć banalny. Jedyną jego wadą jest, iż musimy odczekać kilka dni, aby nieco zmiękł. Choć może to być dosyć trudne, gdyż u mnie w domu zniknął bardzo szybko. Dodam, iż ciasto Pampepato pochodzi z okolic Bolonii. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
150 ml wody
120 g mielonych migdałów
100 g czekolady
20 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
20 g przypraw do pieczenia(2 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Dodaje mielone migdały. Mieszam. Dodaje wodę i zagniatam ciasto. Z ciasta tworzę kulę, którą umieszczam na papierze do pieczenia. Ciasto piekę w 150-160 stopniach przez około 50-60 minut. Studzę. Czekoladę rozpuszczam i polewam nią wystudzone ciasto.


piernik, włochy, włoski piernik, pampepato
Smacznego!
Źródło:  http://kotlet.tv/pampepato/

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj