Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Pampepato czyli włoski piernik

Mówi się, że co kraj to obyczaj. Tak samo można powiedzieć, że tak samo jest z piernikami. Otóż włosi też mają swoją wersję piernika. Ciasto to nosi nazwę Pampepato. Jak to we Włoszech wszystko jest proste  i łatwe. Tak samo i ten piernik. Szybki i dosyć banalny. Jedyną jego wadą jest, iż musimy odczekać kilka dni, aby nieco zmiękł. Choć może to być dosyć trudne, gdyż u mnie w domu zniknął bardzo szybko. Dodam, iż ciasto Pampepato pochodzi z okolic Bolonii. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g cukru
150 ml wody
120 g mielonych migdałów
100 g czekolady
20 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
20 g przypraw do pieczenia(2 łyżki)
20 g kakao(2 łyżki)
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika przesiewamy. Dodaje mielone migdały. Mieszam. Dodaje wodę i zagniatam ciasto. Z ciasta tworzę kulę, którą umieszczam na papierze do pieczenia. Ciasto piekę w 150-160 stopniach przez około 50-60 minut. Studzę. Czekoladę rozpuszczam i polewam nią wystudzone ciasto.
piernik, włochy, włoski piernik, pampepato
Smacznego!
Źródło:  http://kotlet.tv/pampepato/

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj