Jak już pewnie zauważyliście jestem wielką fanką klusek, w szczególności tych na bazie serków. Uważam, że kluski są doskonałe jako obiad czy kolacja nie tylko dla małych dzieci. Są sycące i dosyć szybko się je robi. Jakiś czas temu podałam wam przepis na kluski kładzione klasyczne, dziś przyszła pora na nieco podobne i równie pyszne czyli kluski kładzione z serka homogenizowanego. Są to pyszne i łatwe kluski, które posmakują wszystkim domownikom. Polecam!
Składniki:
250 g serka homogenizowanego waniliowego( 1 opakowanie)
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
10 ml oleju( 1 łyżeczka)
2 jajka
woda
sól
W głębokim naczyniu mieszam ze sobą jajka, serek homogenizowany i mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zagotowuję wodę z odrobiną soli i jedną łyżeczką oleju. Ciasto nabieram na łyżkę i wrzucam do gotującej się wody. Gdy kluski wypłyną wyciągam je z wody. Postępuje tak do momentu wyczerpania mi się ciasta. Kluski można podać z cukrem i śmietaną.
Składniki:
250 g serka homogenizowanego waniliowego( 1 opakowanie)
180 g mąki pszennej(1 szklanka)
10 ml oleju( 1 łyżeczka)
2 jajka
woda
sól
W głębokim naczyniu mieszam ze sobą jajka, serek homogenizowany i mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Zagotowuję wodę z odrobiną soli i jedną łyżeczką oleju. Ciasto nabieram na łyżkę i wrzucam do gotującej się wody. Gdy kluski wypłyną wyciągam je z wody. Postępuje tak do momentu wyczerpania mi się ciasta. Kluski można podać z cukrem i śmietaną.
wglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń