Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik zebra

Znacie ciasto zebra? Pewnie, że tak. Jest to niezwykle proste ciasto, które odpowiednio wlane do formy tworzy charakterystyczną zebrę. Ale czy  sernik może być w pasy? Oczywiście. Sernik zebra jest to pełne charakteru ciasto , którego symbolem są pasy biało - czarne niczym zebra. Sernik jest dosyć łatwo przygotować i nie zajmuje dużo czasu. Jest przy tym bardzo puszysty. U mnie w domu, gdy przygotowałam pierwszy raz sernik zebrę wywołał nie małe poruszenie i zachwyt. Myślę, że i u was będzie podobnie. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g kruchych ciastek lub herbatników
50 g masła
masa serowa
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
180 g cukru
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
3 jajka
aromat waniliowy
masa czekoladowa
200 g masła
200 g czekolady(2 tabliczki)
180 g mąki(1 szklanka)
120 g cukru(3/4 szklanki)
30 ml mleka
3 jajka
aromat migdałowy
polewa
100 g czekolady(1 tabliczka)
25 g masła
dowolne ozdoby
Ciastka(lub herbatniki) mielimy. Masło roztapiamy i strudzimy. Łączymy zmielone ciasta z masłem. Ciasta z masłem chłodzimy około 20 minut.
Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy ser. krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części. Całość  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem oraz przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy chłodne ciastka. Na ciastka nalewać naprzemiennie po jednej łyżce masy serowej i czekoladowej. Postępować tak do wyczerpania się składników. Sernik pieczemy około 70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Polewamy wystudzony sernik. Dowolnie dekorujemy.

 
sernik, sernik zebra
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj