Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik zebra

Znacie ciasto zebra? Pewnie, że tak. Jest to niezwykle proste ciasto, które odpowiednio wlane do formy tworzy charakterystyczną zebrę. Ale czy  sernik może być w pasy? Oczywiście. Sernik zebra jest to pełne charakteru ciasto , którego symbolem są pasy biało - czarne niczym zebra. Sernik jest dosyć łatwo przygotować i nie zajmuje dużo czasu. Jest przy tym bardzo puszysty. U mnie w domu, gdy przygotowałam pierwszy raz sernik zebrę wywołał nie małe poruszenie i zachwyt. Myślę, że i u was będzie podobnie. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g kruchych ciastek lub herbatników
50 g masła
masa serowa
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
180 g cukru
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
3 jajka
aromat waniliowy
masa czekoladowa
200 g masła
200 g czekolady(2 tabliczki)
180 g mąki(1 szklanka)
120 g cukru(3/4 szklanki)
30 ml mleka
3 jajka
aromat migdałowy
polewa
100 g czekolady(1 tabliczka)
25 g masła
dowolne ozdoby
Ciastka(lub herbatniki) mielimy. Masło roztapiamy i strudzimy. Łączymy zmielone ciasta z masłem. Ciasta z masłem chłodzimy około 20 minut.
Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy ser. krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części. Całość  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem oraz przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy chłodne ciastka. Na ciastka nalewać naprzemiennie po jednej łyżce masy serowej i czekoladowej. Postępować tak do wyczerpania się składników. Sernik pieczemy około 70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Polewamy wystudzony sernik. Dowolnie dekorujemy.
sernik, sernik zebra
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj