Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Naleśniki z "Nutą Nostalgii "

Spytacie pewnie dlaczego akurat nostalgia? A to dla tego, iż nostalgia kojarzy mi się z czymś przeszłym, czasem szczęśliwym, radosnym i bardzo przyjemnym. Z nostalgią wspominam ubiegłoroczne lato. Wokoło było mnóstwo kolorów, radości i ciepła. Naleśniki z "Nutą Nostalgii" są właśnie dla mnie takim wspomnieniem. Gdy za oknem pada śnieg i jest zimno, a ja robię te bardzo pyszne i domowe naleśniki z domową konfiturą to mimo wszystko wraca tęsknota za naszym nieco kapryśnym latem i wszystkim tym co z nim się wiąże. Polecam wszystkim miłośnikom naleśników i nie tylko !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
350 g dżemu brzoskwiniowego
dekoracja
cukier puder
2 brzoskwinie
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
 Na wystudzone naleśniki smarujemy po 1-2 płaskich łyżek dżemu brzoskwiniowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy połówkami brzoskwiń. Gotowe!


naleśniki, owoce, nostalgia, naleśniki z nutą nostalgii
Smacznego!

Komentarze

  1. O jej, przypomniałaś mi lato, które uwielbiam, aż się rozmarzyłam ;). Ale za to bardzo zazdroszczę Ci śniegu, we Wrocławiu ciężko go wypatrywać niestety. Naleśniki pyszne, uwielbiam ;).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj