Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Naleśniki z "Nutą Nostalgii "

Spytacie pewnie dlaczego akurat nostalgia? A to dla tego, iż nostalgia kojarzy mi się z czymś przeszłym, czasem szczęśliwym, radosnym i bardzo przyjemnym. Z nostalgią wspominam ubiegłoroczne lato. Wokoło było mnóstwo kolorów, radości i ciepła. Naleśniki z "Nutą Nostalgii" są właśnie dla mnie takim wspomnieniem. Gdy za oknem pada śnieg i jest zimno, a ja robię te bardzo pyszne i domowe naleśniki z domową konfiturą to mimo wszystko wraca tęsknota za naszym nieco kapryśnym latem i wszystkim tym co z nim się wiąże. Polecam wszystkim miłośnikom naleśników i nie tylko !
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
350 g dżemu brzoskwiniowego
dekoracja
cukier puder
2 brzoskwinie
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Studzimy.
 Na wystudzone naleśniki smarujemy po 1-2 płaskich łyżek dżemu brzoskwiniowego. Naleśniki składamy w trójkąt. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy połówkami brzoskwiń. Gotowe!
naleśniki, owoce, nostalgia, naleśniki z nutą nostalgii
Smacznego!

Komentarze

  1. O jej, przypomniałaś mi lato, które uwielbiam, aż się rozmarzyłam ;). Ale za to bardzo zazdroszczę Ci śniegu, we Wrocławiu ciężko go wypatrywać niestety. Naleśniki pyszne, uwielbiam ;).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj