Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Legumina makowa

Legumina makowa jest to przepyszna babka pochodząca z Kujaw. Od lat ten pyszny i tradycyjny deser jest przysmakiem w wielu domach. Wykonanie leguminy makowej nie jest trudne, ani czasochłonne. Tak naprawdę wystarczy chwilka na wymieszanie składników, upieczenie i gotowe. Legumina makowa według wieloletniej tradycji przygotowywana jest podczas świat. Jestem pewna, że wersja z miodem, makiem i migdałami bardzo wam się spodoba. Możliwe jest również przygotowania ciasta z samymi migdałami. Polecam!
Składniki:
200 g cukru
120 g zmielonych migdałów
110 g mąki pszennej(oryginalnie bułka tarta)
50 g suchego maku
6 jaj
aromat migdałowy
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, krótko miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz aromat. Miksujemy. Na koniec do masy wsypujemy mak i zmielone migdały. Mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Dowolnie dekorujemy.


legumina makowa, mak, bakalie, ciasto, ciasta, migdały
legumina makowa, mak, migdały, ciasto, ciasta
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 57 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj