Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Legumina makowa

Legumina makowa jest to przepyszna babka pochodząca z Kujaw. Od lat ten pyszny i tradycyjny deser jest przysmakiem w wielu domach. Wykonanie leguminy makowej nie jest trudne, ani czasochłonne. Tak naprawdę wystarczy chwilka na wymieszanie składników, upieczenie i gotowe. Legumina makowa według wieloletniej tradycji przygotowywana jest podczas świat. Jestem pewna, że wersja z miodem, makiem i migdałami bardzo wam się spodoba. Możliwe jest również przygotowania ciasta z samymi migdałami. Polecam!
Składniki:
200 g cukru
120 g zmielonych migdałów
110 g mąki pszennej(oryginalnie bułka tarta)
50 g suchego maku
6 jaj
aromat migdałowy
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier. Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, krótko miksując. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz aromat. Miksujemy. Na koniec do masy wsypujemy mak i zmielone migdały. Mieszamy drewnianą łyżką. Masę przelewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Dowolnie dekorujemy.
legumina makowa, mak, bakalie, ciasto, ciasta, migdały
legumina makowa, mak, migdały, ciasto, ciasta
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 57 





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj