Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciastka ze szpyrek

Przed nami wyjątkowo długi i słoneczny weekend majowy. Jest to doskonały czas na zwiedzanie i poznawanie nowych miejsc. Doskonałym smakołykiem w długie i nieco krótsze wycieczki na pewno będą ciasteczka ze szpyrek. Są to ciasteczka pochodzące ze Śląska i tam gównie najbardziej znane. W ciasteczka ze szpyrek swój niepowtarzalny i charakterystyczny smak zawdzięczają dodaniu skwarek do ciasta. Ciasteczka robi się stosunkowo szybko, choć przygotowanie skwarek  zalecałam bym zrobić dzień wcześniej. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g skwarek lub 200 g masła
80 g cukru
aromat migdałowy
3 jajka(2 jajka i 1 żółtko)
cukier puder
Skwarki kroje drobno i smażę. Studzę i mielę w maszynce. Mąkę przesiewam. Do mąki dodaje cukier, jajka i zmielone skwarki. Zagniatam ciasto. Chłodzę około 2 godzin. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów. Wycinam np.: kółka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę i posypuję cukrem pudrem.


ciastka, ciasteczka, ciastka ze szpyrek
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 120.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj