Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciastka ze szpyrek

Przed nami wyjątkowo długi i słoneczny weekend majowy. Jest to doskonały czas na zwiedzanie i poznawanie nowych miejsc. Doskonałym smakołykiem w długie i nieco krótsze wycieczki na pewno będą ciasteczka ze szpyrek. Są to ciasteczka pochodzące ze Śląska i tam gównie najbardziej znane. W ciasteczka ze szpyrek swój niepowtarzalny i charakterystyczny smak zawdzięczają dodaniu skwarek do ciasta. Ciasteczka robi się stosunkowo szybko, choć przygotowanie skwarek  zalecałam bym zrobić dzień wcześniej. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g skwarek lub 200 g masła
80 g cukru
aromat migdałowy
3 jajka(2 jajka i 1 żółtko)
cukier puder
Skwarki kroje drobno i smażę. Studzę i mielę w maszynce. Mąkę przesiewam. Do mąki dodaje cukier, jajka i zmielone skwarki. Zagniatam ciasto. Chłodzę około 2 godzin. Ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 milimetrów. Wycinam np.: kółka. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę i posypuję cukrem pudrem.
ciastka, ciasteczka, ciastka ze szpyrek
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 120.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj