Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kluski leniwe z sosem waniliowym

Kluski leniwe to jedne z moich ulubionych dań na słodko. Często mając chwilę lubię sobie je przyrządzić. W domu nam zawsze jedną porcję tzw. "kryzysową", na wypadek, gdyby naszła mnie chęć na takie pyszne i domowe kluseczki leniwe. Kluski leniwe z sosem waniliowym są tak naprawdę dobrym i łatwym rozwiązaniem na szybki obiad. Same kluski leniwe przygotowuje się w mniej niż 30 minut, a sos waniliowy jest bardzo prosty. Oczywiście kluski leniwe można podać również bułką tartą lub śmietaną. Polecam!
Składniki:
leniwe
500 g białego sera
50 g mąki pszennej
2 jajka
woda
sól
olej
sos waniliowy
500 ml mleka
140 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka
laska wanilii
Kluski: Biały ser przeciskam przez praskę lub dobrze rozgniatam widelcem. Dodaję mąkę oraz jajka. Zagniatam gładkie ciasto. Zagotowuję wodę wraz z solą i odrobiną oleju. Ciasto dzielę na dwie części. Tworzę wałek, z którego nożem wycinam zgrabne kluseczki. Kluski wrzucam do wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
Sos waniliowy: Mleko zagotowuję z laską wanilii i 40 g cukru. Żółtka ucieram z 40 g cukru i mąką ziemniaczaną. Wyjmuję laskę wanilii. Do utartych żółtek dodaję połowę ciepłego mleka. Mieszam i dodaje do pozostałego mleka. Mieszam na małym ogniu do zgęstnienia(nie zagotowuję). Można sos przelać przez sitko, aby nie było grudek. Sos jest dodatkiem do klusek.
Ciepłe kluski posypuję cukrem i polewam sosem waniliowym.


kluski leniwe, leniwe, kluski leniwe z sosem waniliowym
Smacznego!
Źródło sosu :" Pyszne 25", A. Starmach, s. 167

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj