Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kluski leniwe z sosem waniliowym

Kluski leniwe to jedne z moich ulubionych dań na słodko. Często mając chwilę lubię sobie je przyrządzić. W domu nam zawsze jedną porcję tzw. "kryzysową", na wypadek, gdyby naszła mnie chęć na takie pyszne i domowe kluseczki leniwe. Kluski leniwe z sosem waniliowym są tak naprawdę dobrym i łatwym rozwiązaniem na szybki obiad. Same kluski leniwe przygotowuje się w mniej niż 30 minut, a sos waniliowy jest bardzo prosty. Oczywiście kluski leniwe można podać również bułką tartą lub śmietaną. Polecam!
Składniki:
leniwe
500 g białego sera
50 g mąki pszennej
2 jajka
woda
sól
olej
sos waniliowy
500 ml mleka
140 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
4 żółtka
laska wanilii
Kluski: Biały ser przeciskam przez praskę lub dobrze rozgniatam widelcem. Dodaję mąkę oraz jajka. Zagniatam gładkie ciasto. Zagotowuję wodę wraz z solą i odrobiną oleju. Ciasto dzielę na dwie części. Tworzę wałek, z którego nożem wycinam zgrabne kluseczki. Kluski wrzucam do wody. Gotuję do momentu wypłynięcia. Odcedzam. Studzę.
Sos waniliowy: Mleko zagotowuję z laską wanilii i 40 g cukru. Żółtka ucieram z 40 g cukru i mąką ziemniaczaną. Wyjmuję laskę wanilii. Do utartych żółtek dodaję połowę ciepłego mleka. Mieszam i dodaje do pozostałego mleka. Mieszam na małym ogniu do zgęstnienia(nie zagotowuję). Można sos przelać przez sitko, aby nie było grudek. Sos jest dodatkiem do klusek.
Ciepłe kluski posypuję cukrem i polewam sosem waniliowym.
kluski leniwe, leniwe, kluski leniwe z sosem waniliowym
Smacznego!
Źródło sosu :" Pyszne 25", A. Starmach, s. 167

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj