Kostka alpejska

Słońce za oknem miło świeci, ptaki śpiewają, czuć już wiosenną atmosferę. Smacznym początkiem wiosny może być również ciasto o wdzięcznej nazwie "Kostka alpejska ". Jest to wypiek, który cieszy się ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić. Połączenie ciasta kakaowego i masy kajmakowej to zawsze duet doskonały. Kostka alpejska to wypiek przy którym trzeba się nieco napracować, ale zarazem jest wart swojego wysiłku. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
ciasto
100 g cukru pudru
90 g mąki
15 g kakao
4 g proszku do pieczenia
2 jajka
aromat waniliowy
krem kajmakowy
300 g masła
100 g czekolady karmelowej
100 g czekolady mlecznej
100 g gotowych bezików
10 g kawy rozpuszczalnej(1 łyżeczka)
nasączenie
50 ml ciepłej wody
20 ml likieru kawowego
dodatkowo
200 ml śmietany 30%
40 g cukru pudru(2 łyżki)
kakao do dekoracji
Ciasto: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dosypując cukier puder. Do masy dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Krem kajmakowy: Pojedynczo obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy stopniowo kawę rozpuszczalną i przestudzone czekolady. Miksujemy. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem. Mieszamy i studzimy.
Bita śmietana: Śmietanę ubijam z cukrem. 
Wystudzone ciasto nasączam. Następnie układam masę kajmakową. Chłodzę około 30 minut. Następnie na masę szprycuję bitą śmietanę i posypuje kakao. Chłodzę dwie godziny, a najlepiej całą noc.


ciasto, kajmak, kostka alpejska
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/kostka-alpejska

Komentarze

Prześlij komentarz