Stare i tradycyjne przepisy mają to do siebie, że jak się zmieni choćby jeden składnik to zmienia się cały smak danego deseru. Ciastka "Smalcówki" z cukrem są właśnie przykładem takiego przepisu. Oryginalny przepis na "Smalcówki" nie zawiera w sobie cukru, przez co ciasteczka mogą wydawać się dosyć mdłe. Dodanie cukru do przepisu sprawiało, że te znane choć nieco zapomniane ciasteczka nabrały nieco innego smaku. "Smalcówki" doskonale smakują również z dodatkiem marmolady. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g smalcu
50 ml śmietany 12%(około 1/4 litra)
30-40 g cukru(3-4 łyżki do posypania)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaje smalec i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny. Ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g smalcu
50 ml śmietany 12%(około 1/4 litra)
30-40 g cukru(3-4 łyżki do posypania)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaje smalec i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny. Ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).
fajne te ciasteczka; zapiszę sobie do zrobienia
OdpowiedzUsuńtakich jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuń