Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciastka "Smalcówki" z cukrem

Stare i tradycyjne przepisy mają to do siebie, że jak się zmieni choćby jeden składnik to zmienia się cały smak danego deseru. Ciastka "Smalcówki" z cukrem są właśnie przykładem takiego przepisu. Oryginalny przepis na "Smalcówki" nie zawiera w sobie cukru, przez co ciasteczka mogą wydawać się dosyć mdłe.  Dodanie cukru do przepisu sprawiało, że te znane choć nieco zapomniane ciasteczka nabrały nieco innego smaku. "Smalcówki" doskonale smakują również z dodatkiem marmolady. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej
200 g smalcu
50 ml śmietany 12%(około 1/4 litra)
30-40 g cukru(3-4 łyżki do posypania)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaje smalec i śmietanę. Zagniatam gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny.  Ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Ciastka posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).
ciastka, ciasto, ciastka "Smalcówki" z cukrem
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast siostry Anastazji", s. 368.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj