Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowe ciasto marchewkowe

Ciasto z dodatkiem warzyw np.: marchewki czy cukinii jest obecnie bardzo modne. Ciasta takie robione są najczęściej na bazie ciasta ucierane z kremem lub bez. Domowe ciasto marchewkowe to mówiąc szczerze to moje pierwsze tego typu ciasto. Dlaczego akurat z marchewka? Otóż ciasto marchewkowe jest proste i stosunkowo łatwe, jest przy tym bardzo wilgotne i może stać nawet do 7 dni. Domowe ciasto marchewkowe to doskonały deser do kawy w leniwe popołudnie. Jest to ciasto, które na pewno jeszcze nie raz zrobię. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej(1 i 1/2 szklanki)
250 ml oleju(1 szklanka)
200 g marchwi (1 i 1/2 szklanki)
180 g cukru(1 szklanka)
30 g przypraw do piernika(1/2 opakowania)
30 g cynamonu(około 3 łyżeczek)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jajka
cukier puder do posypania
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Krótko miksujemy. Dodajemy startą marchew. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowe posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


ciasto, ciasto marchewkowe
ciasto, ciasto marchewkowe
Smacznego!
Źródło: "Ciasta" Ewa Wachowicz, s. 174-175.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj