Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Domowe ciasto marchewkowe

Ciasto z dodatkiem warzyw np.: marchewki czy cukinii jest obecnie bardzo modne. Ciasta takie robione są najczęściej na bazie ciasta ucierane z kremem lub bez. Domowe ciasto marchewkowe to mówiąc szczerze to moje pierwsze tego typu ciasto. Dlaczego akurat z marchewka? Otóż ciasto marchewkowe jest proste i stosunkowo łatwe, jest przy tym bardzo wilgotne i może stać nawet do 7 dni. Domowe ciasto marchewkowe to doskonały deser do kawy w leniwe popołudnie. Jest to ciasto, które na pewno jeszcze nie raz zrobię. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej(1 i 1/2 szklanki)
250 ml oleju(1 szklanka)
200 g marchwi (1 i 1/2 szklanki)
180 g cukru(1 szklanka)
30 g przypraw do piernika(1/2 opakowania)
30 g cynamonu(około 3 łyżeczek)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jajka
cukier puder do posypania
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Krótko miksujemy. Dodajemy startą marchew. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowe posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
ciasto, ciasto marchewkowe
ciasto, ciasto marchewkowe
Smacznego!
Źródło: "Ciasta" Ewa Wachowicz, s. 174-175.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj