Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Domowe ciasto marchewkowe

Ciasto z dodatkiem warzyw np.: marchewki czy cukinii jest obecnie bardzo modne. Ciasta takie robione są najczęściej na bazie ciasta ucierane z kremem lub bez. Domowe ciasto marchewkowe to mówiąc szczerze to moje pierwsze tego typu ciasto. Dlaczego akurat z marchewka? Otóż ciasto marchewkowe jest proste i stosunkowo łatwe, jest przy tym bardzo wilgotne i może stać nawet do 7 dni. Domowe ciasto marchewkowe to doskonały deser do kawy w leniwe popołudnie. Jest to ciasto, które na pewno jeszcze nie raz zrobię. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej(1 i 1/2 szklanki)
250 ml oleju(1 szklanka)
200 g marchwi (1 i 1/2 szklanki)
180 g cukru(1 szklanka)
30 g przypraw do piernika(1/2 opakowania)
30 g cynamonu(około 3 łyżeczek)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jajka
cukier puder do posypania
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Krótko miksujemy. Dodajemy startą marchew. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowe posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
ciasto, ciasto marchewkowe
ciasto, ciasto marchewkowe
Smacznego!
Źródło: "Ciasta" Ewa Wachowicz, s. 174-175.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj