Czy jest możliwy przepis na deser, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut? Oczywiście. Czekoladowy salceson to deser bez pieczenia. Jest to ciasto, które swoim kształtem przypomina dobrze znany salceson. Do czekoladowego salcesonu możemy dodać wszystko to co lubimy : bakalie, orzechy czy herbatniki. Nie zapominajcie iż więcej dodatków w tym przepisie to lepiej. Czekoladowy salceson to deser dla prawdziwych fanów czekolady. Polecam!
Składniki:
250 g wafli lub batonów czekoladowych(około 4 sztuk)
150 g masła orzechowego
100 g czekolady mlecznej
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g herbatników
cukier puder do obtoczenia deseru
celofan do pakowania
Batony czekoladowe kroimy na drobne kawałki. Herbatniki i orzechy mielimy. Herbatniki, orzechy, rodzynki i batony razem mieszamy. Dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy. Układamy masę na celofanie tworząc wałek o średnicy 4 cm. Chłodzimy w lodówce przez minimum trzy godziny. Deser obtaczamy w cukrze pudrze i kroimy na kawałki.
Składniki:
250 g wafli lub batonów czekoladowych(około 4 sztuk)
150 g masła orzechowego
100 g czekolady mlecznej
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g herbatników
cukier puder do obtoczenia deseru
celofan do pakowania
Batony czekoladowe kroimy na drobne kawałki. Herbatniki i orzechy mielimy. Herbatniki, orzechy, rodzynki i batony razem mieszamy. Dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy. Układamy masę na celofanie tworząc wałek o średnicy 4 cm. Chłodzimy w lodówce przez minimum trzy godziny. Deser obtaczamy w cukrze pudrze i kroimy na kawałki.
Znam i bardzo często robię. Poprostu uwielbiam ! ❤ Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń