Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czekoladowy salceson bez pieczenia

Czy jest możliwy przepis na deser, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut? Oczywiście. Czekoladowy salceson to deser bez pieczenia. Jest to ciasto, które swoim kształtem przypomina dobrze znany salceson. Do czekoladowego salcesonu możemy dodać wszystko to co lubimy : bakalie, orzechy czy herbatniki. Nie zapominajcie iż więcej dodatków w tym przepisie to lepiej. Czekoladowy salceson to deser dla prawdziwych fanów czekolady. Polecam!
Składniki:
250 g wafli lub batonów czekoladowych(około 4 sztuk)
150 g masła orzechowego
100 g czekolady mlecznej
50 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g herbatników
cukier puder do obtoczenia deseru
celofan do pakowania
Batony czekoladowe kroimy na drobne kawałki. Herbatniki i orzechy mielimy. Herbatniki, orzechy, rodzynki i batony razem mieszamy. Dodajemy masło orzechowe oraz rozpuszczoną czekoladę.  Całość mieszamy. Układamy masę  na celofanie tworząc wałek o średnicy 4 cm. Chłodzimy w lodówce przez minimum trzy godziny. Deser obtaczamy w cukrze pudrze i kroimy na kawałki.
czekoladowy salceson bez pieczenia
Smacznego!
Źródło: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/salami-czekoladowe-z-bakaliami/


Komentarze

  1. Znam i bardzo często robię. Poprostu uwielbiam ! ❤ Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj