Klasyczne letnie ciasto. Mój ulubiony wypiek. Tradycyjny przepis mający wiele wersji. Najłatwiejsze ucierane ciasto z owocami to prosty sposób na szybki wypiek, a jednocześnie chwila przyjemności. Takie łatwe ciasto z owocami piekła dla mnie już moja babcia i mama. Według mnie najlepsze do tego typu wypieków są owoce dojrzałe np.: jabłka czy gruszki. Jednak nic nie zastąpi prostego ciasta ze śliwkami, ale to już pomysł na kolejny przepis. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g dowolnych owoców np.: jagód, wiśni, śliwek czy jabłek
180 g cukru(1 szklanka)
120 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy lub cytrynowy
3 jajka
cukier puder do dekoracji
Owoce myjemy, ewentualnie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Do gładkiej masy dodajemy jogurt(temperatura pokojowa) i krótko miksujemy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na masie układamy owoce. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g dowolnych owoców np.: jagód, wiśni, śliwek czy jabłek
180 g cukru(1 szklanka)
120 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy lub cytrynowy
3 jajka
cukier puder do dekoracji
Owoce myjemy, ewentualnie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Do gładkiej masy dodajemy jogurt(temperatura pokojowa) i krótko miksujemy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na masie układamy owoce. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
super ciasto
OdpowiedzUsuń