Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Najłatwiejsze ucierane ciasto z owocami

Klasyczne letnie ciasto. Mój ulubiony wypiek. Tradycyjny przepis mający wiele wersji. Najłatwiejsze ucierane ciasto z owocami to prosty sposób na szybki wypiek, a jednocześnie chwila przyjemności. Takie łatwe ciasto z owocami piekła dla mnie już moja babcia i mama. Według mnie najlepsze do tego typu wypieków są owoce dojrzałe np.: jabłka czy gruszki. Jednak nic nie zastąpi prostego ciasta ze śliwkami, ale to już pomysł na kolejny przepis. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej(2 szklanki)
200 g dowolnych owoców np.: jagód, wiśni, śliwek czy jabłek
180 g cukru(1 szklanka)
120 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
aromat waniliowy lub cytrynowy
3 jajka
cukier puder do dekoracji
Owoce myjemy, ewentualnie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Do masy dodajemy przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Do gładkiej masy dodajemy jogurt(temperatura pokojowa) i krótko miksujemy. Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Na masie układamy owoce. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Najłatwiejsze ucierane ciasto z owcami
Najłatweijsze ucierane ciasto z owocami
Smacznego!
Źródło: "Najlepsze domowe ciasta", T. Piliszek, s. 53


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj