Sernik ma to do siebie, iż jest ciastem z którym można łączyć ulubione smaki i dodatki. Przykładem takim jest właśnie sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie. Pyszne i niezawodne ciasto czekoladowe plus aksamitny sernik z dodatkiem alkoholu sprawia, iż jest to ciasto doskonałe na wyjątkowe uroczystości. W moim przypadku ten właśnie przepis okazał się strzałem dziesiątkę przy urodzinach bliskiej mi osoby. Co ciekawe w serniku nie czuć smaku ajerkoniaku i ma stosunkowo łatwe proporcje. Polecam!
Składniki:
spód brownie
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3 jajka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g cukru
150 ml ajerkoniaku
100 g czekolady białej
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
4 jajka
polewa
100 g białej czekolady
czekoladowe ozdoby
Spód brownie: Masło rozpuść w garnku wraz z cukrem. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy po jednym jajku(w temperaturze pokojowej). mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułki tartej tortownicy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa serowa: Białą czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy partiami ser. Cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzoną białą czekoladę i ajerkoniak. Do masy serowej dodajemy budyń oraz obie mąki. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na pod pieczony spód.
Sernik pieczemy 80 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Ozdabiamy czekoladowymi kulkami.
Smacznego!
Źródło: https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-ajerkoniakowy/
https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-spodzie-brownie/
it seems so yummy!!!! Thanks for your comments
OdpowiedzUsuń