Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie

Sernik ma to do siebie, iż jest ciastem z którym można łączyć ulubione smaki i dodatki. Przykładem takim jest właśnie sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie. Pyszne i niezawodne ciasto czekoladowe plus aksamitny sernik z dodatkiem alkoholu sprawia, iż jest to ciasto doskonałe na wyjątkowe uroczystości. W moim przypadku ten właśnie przepis okazał się strzałem dziesiątkę przy urodzinach bliskiej mi osoby. Co ciekawe w serniku nie czuć smaku ajerkoniaku i ma stosunkowo łatwe proporcje.  Polecam!
Składniki:
spód brownie
200 g czekolady gorzkiej
200 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
3 jajka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
200 g cukru
150 ml ajerkoniaku
100 g czekolady białej
60 g budyniu waniliowego(1 opakowanie)
30 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
4 jajka
polewa
100 g białej czekolady
czekoladowe ozdoby
Spód brownie: Masło rozpuść w garnku wraz z cukrem. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Studzimy. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy po jednym jajku(w temperaturze pokojowej). mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do natłuszczonej i obsypanej bułki tartej tortownicy. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Masa serowa: Białą czekoladę rozpuszczamy i studzimy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy partiami ser. Cały czas miksując dodajemy stopniowo wystudzoną białą czekoladę i ajerkoniak. Do masy serowej dodajemy budyń oraz obie mąki. Krótko miksujemy do połączenia się składników. 
Masę serową wylewamy na pod pieczony spód. 
Sernik pieczemy 80 minut w 170 stopniach. Studzimy. 
Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Ozdabiamy czekoladowymi kulkami.
 Sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie
 Sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie
 Sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie
sernik ajerkoniakowy na spodzie brownie
Smacznego!
Źródło: https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-ajerkoniakowy/
https://wypiekibeaty.com.pl/sernik-spodzie-brownie/



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj