Migdały, jabłka to produkty, które zachwycają swoim aromatem i smakiem. Migdały nie odłącznie kojarzą mi się z krajami niedostępnymi i nieco zapomnianymi. Są to nasiona migdałowca zwyczajnego, który zachwyca swoimi odmianami. W cukiernictwie najpopularniejszy jest oczywiście migdał słodki o charakterystycznym smaku. Dla mnie migdały to nieodłączny element wypieków, który wykorzystuje w przepisach na różne sposoby.
Jabłka to polski skarb i niezwykle smaczny owoc pełen witamin. W kuchni polskiej używany jabłek zarówno na pikantnie jak i na słodko. Szarlotki to oczywiście najpopularniejsze zastosowanie tych pysznych owoców. Jabłka oczywiście to również różne odmiany i smaki.
Dziś chcę wam pokazać przepyszny przepis na połączenie tych dwóch wcześniej wymienionych smaków. Migdałowa szarlotka z budyniową pianą to przepis na doskonały wypiek, dosyć prosty i smaczny. W tym cieście czuć zarówno migdałowe ciasto, jak i kwaśne jabłka. Całość ciasta dopełnia słodka budyniowa pianka. Dla mnie jest to deser idealny na rodzinne spotkania. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
160 g masła
100 g cukru pudru
100 g płatków migdałowych
4 żółtka
mus jabłkowy
1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek lub szarych rent)
100 g cukru
50 ml wody
40 g mąki ziemniaczanej
8 g cynamonu(2 pełne łyżeczki)
budyniowa pianka
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
4 białka
sól
Ciasto: Płatki migdałowe mielimy. Mąkę, mielone migdały oraz cukrem pudrem mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórek. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w małą kostkę. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy wodę i całość zagotowujemy. Do gotujących się jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy przez około 15-20 minut. Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i studzimy.
Budyniowa piana: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy budyń waniliowy. Łączymy ze sobą pianę i budyń.
Chłodne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 . Większą połowę ciasta wałkujemy. Układamy w prostokątnej formie do pieczenia posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście umieszczamy mus jabłkowy, który przykrywamy budyniowa pianką. Na piance ścieramy pozostałe ciasto, tworząc kruszonkę. Pieczemy 80 minut w 175 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Ale pysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuń