Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Migdałowa szarlotka z budyniową pianką

Migdały, jabłka to produkty, które zachwycają swoim aromatem i smakiem. Migdały nie odłącznie kojarzą mi się z krajami niedostępnymi i nieco zapomnianymi. Są to nasiona migdałowca zwyczajnego, który zachwyca swoimi odmianami. W cukiernictwie najpopularniejszy jest oczywiście migdał słodki o charakterystycznym smaku. Dla mnie migdały to nieodłączny element wypieków, który wykorzystuje w przepisach na różne sposoby.
Jabłka to polski skarb i niezwykle smaczny owoc pełen witamin. W kuchni polskiej używany jabłek zarówno na pikantnie jak i na słodko. Szarlotki to oczywiście najpopularniejsze zastosowanie tych pysznych owoców. Jabłka oczywiście to również różne odmiany i smaki. 
Dziś chcę wam pokazać przepyszny przepis na połączenie tych dwóch wcześniej wymienionych smaków. Migdałowa szarlotka z budyniową pianą to przepis na doskonały wypiek, dosyć prosty i smaczny. W tym cieście czuć zarówno migdałowe ciasto, jak i kwaśne jabłka. Całość ciasta dopełnia słodka budyniowa pianka. Dla mnie jest to deser idealny na rodzinne spotkania. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej
160 g masła
100 g cukru pudru
100 g płatków migdałowych
4 żółtka
mus jabłkowy
1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek lub szarych rent)
100 g cukru
50 ml wody
40 g mąki ziemniaczanej
8 g cynamonu(2 pełne łyżeczki)
budyniowa pianka
100 g cukru
60 g budyniu waniliowego
4 białka
sól
Ciasto: Płatki migdałowe mielimy. Mąkę, mielone migdały oraz cukrem pudrem mieszamy. Dodajemy żółtka i masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórek. Usuwamy gniazda nasienne.  Kroimy w małą kostkę. Jabłka umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy wodę i całość zagotowujemy. Do gotujących się jabłek dodajemy cukier i cynamon. Dusimy przez około 15-20 minut. Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i studzimy.
Budyniowa piana: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier. Na koniec dodajemy budyń waniliowy. Łączymy ze sobą pianę i budyń.
Chłodne ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3 . Większą połowę ciasta wałkujemy. Układamy w prostokątnej formie do pieczenia posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Na cieście umieszczamy mus jabłkowy, który przykrywamy budyniowa pianką. Na piance ścieramy pozostałe ciasto, tworząc kruszonkę. Pieczemy  80 minut w 175 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
szarlotka, migdałowa szarlotka, szarlotka z budyniową pianą
szarlotka, migdałowa szarlotka, szarlotka z budyniową pianą
szarlotka, migdałowa szarlotka, szarlotka z budyniową pianą
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj