Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Brzoskwiowy sernik na zimno

Serniki to jedne z tych ciast obok, których nie mogę przejść obojętnie. Szczególny sentyment mam do domowych i sprawdzonych przepisów. Owszem nowoczesne połączenia serników na zimno też są pyszne  i bardzo smaczne. Polecam w tym miejscu mój przepis na kajmakowy sernik na zimno
Dziś jednak nie o tym. Brzoskwiniowy sernik na zimno to przepisz mojego dzieciństwa. Często był przygotowywany przez moją mamę w lato, ale również na jesieni. Łatwość dostępu brzoskwiń przez cały rok sprawia, iż nie ma praktycznie problemu z przygotowaniem tego deseru. Jest to przepis łagodny , przez co doskonały dla dzieci. Polecam!
Składniki:
500 g sera trzykrotnie mielonego
400 ml wody
400 g brzoskwiń w puszce
250 g biszkoptów
200 g jogurtu naturalnego
150 g cukru pudru
120 g galaretki brzoskwiniowej
60 g żelatyny
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Syrop zostawiamy. Połowę brzoskwiń kroimy w kwadraty i obsypujemy mąką. Ser, jogurt, syrop i cukier puder miksujemy. Dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy. Zelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody, zostawiamy do stężenia. Napęczniałą żelatynę dodajemy do sera. Biszkopty układamy w tortownicy. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową. Chłodzimy przez dwie godziny. Dwie galaretki zalewamy 350  ml wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia. Na zimnej masie serowej układamy pozostałe brzoskwinie, które zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy na dwie godziny do zastygnięcia.
sernik, sernik na zimno, brzoskwinie
sernik, sernik na zimno, brzoskwinie
sernik, sernik na zimno, brzoskwinie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj