Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Honorowe czekoladowe"

Ciasta czekoladowe są smaczne i proste. Doskonałe do kawy lub herbaty. Moim zdaniem czekolada to doskonały pomysł na poprawę humoru w pochmurne dni. Oczywiście najsmaczniejszy i najpopularniejszy jest murzynek. Jest to ciasto legenda. Na bazie murzynka powstają kolejne przepisy.
Dziś jednak mam dla was przepis na równie prosty i szybki wypiek, jak murzynek. Sposób robienia i pieczenia przypomina nieco skrzyżowanie wspomnianego murzynka i brownie. Co ważne składniki są dosyć łatwe w zapamiętani co czyni ten wypiek jeszcze łatwiejszym. Ciasto "Honorowe czekoladowe" to według mnie wypiek, który sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. Zaskoczy gości bogatym smakiem kakała. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
200 g czekolady mlecznej
100 ml mleka
20 g kakao
10 g kawy
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
Masło i cukier roztapiamy. Studzimy. Zaparz kawę i wystudź. Do wystudzonego masła dodaj mleko, napar kawowy i jajka. Zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zmiksuj.100 g  czekolady pokrój na małe kawałki. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Formę keksową wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź. 100 g czekolady roztop i udekoruj nią ciasto.


ciasto, ciasto czekoladowe
ciasto, ciasto czekoladowe
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", edycja 2016, s. 136-137.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj