Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto "Honorowe czekoladowe"

Ciasta czekoladowe są smaczne i proste. Doskonałe do kawy lub herbaty. Moim zdaniem czekolada to doskonały pomysł na poprawę humoru w pochmurne dni. Oczywiście najsmaczniejszy i najpopularniejszy jest murzynek. Jest to ciasto legenda. Na bazie murzynka powstają kolejne przepisy.
Dziś jednak mam dla was przepis na równie prosty i szybki wypiek, jak murzynek. Sposób robienia i pieczenia przypomina nieco skrzyżowanie wspomnianego murzynka i brownie. Co ważne składniki są dosyć łatwe w zapamiętani co czyni ten wypiek jeszcze łatwiejszym. Ciasto "Honorowe czekoladowe" to według mnie wypiek, który sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach. Zaskoczy gości bogatym smakiem kakała. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
200 g czekolady mlecznej
100 ml mleka
20 g kakao
10 g kawy
10 g proszku do pieczenia
2 jajka
Masło i cukier roztapiamy. Studzimy. Zaparz kawę i wystudź. Do wystudzonego masła dodaj mleko, napar kawowy i jajka. Zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zmiksuj.100 g  czekolady pokrój na małe kawałki. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Formę keksową wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź. 100 g czekolady roztop i udekoruj nią ciasto.
ciasto, ciasto czekoladowe
ciasto, ciasto czekoladowe
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", edycja 2016, s. 136-137.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj