Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czekolaodwo-jabłkowe placki

Czekolada i jabłka to dla mnie połączenie interesujące oraz bardzo zaskakujące. Czekolada to słodycz, która nadaje niesamowicie aksamitnego charakteru każdej potrawie. Jabłka natomiast nadają nieco kwaskowego smaku. Całość w połączeniu tworzy niesamowicie efektowne danie. Moim zdaniem czekoladowo-jabłkowe placki to deser idealny na jesienne wieczory lub na weekend. Placki o takim połączeniu smakowym nadają się również jako przekąska podczas podróży. Ja jednak należ do osób, które zajadają się plackami na kolację oraz przy każdej możliwej okazji. Polecam!
Składniki:
300 g maki pszennej
100 g cukru
100 ml kefiru
50 g białej czekolady
8 g proszku do pieczenia
2 jajka
2 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Biała czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jabłka ścieramy na tarce. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kefir mieszamy. Dodajemy starte jabłka oraz roztopioną czekoladę. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym oleju układamy po dwie łyżki masy. Smażymy z obu stron po jednej minucie. Odsączamy z tłuszczu. Dekorujemy cukrem pudrem.
placki, jabłka, placki z jabłkami
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj