Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kokosowy sernik na zimno

Kokos to jedno z moich ulubionych bakali. Niezwykły smak i aromat wiórków kokosowych zawsze nadaje niezwykłego charakteru każdemu ciastu. Jest to ten składników wypieków, który zawsze muszę mieć w domu.
Nie inaczej jest z tym serniczkiem. Pyszny i puszysty sernik na zimno. Kokos wykorzystuje w tym smakołyku na dwa sposoby. Po pierwsze poprzez mleczko kokosowe, a po drugie poprzez dodanie właśnie wspomnianych wiórków do wypieku. Sam deser przygotowuje się szybko i bez większego trudu. Jeden minus to czas oczekiwania. Kokosowy sernik na zimno musi swoje odstać w lodówce. Najlepiej całą noc. Ale za to potem jak smakuje. Polecam!
Składniki:
spód
300 g ciastek czekoladowych
100 g kremu czekoladowego
masa serowa
600 g sera trzykrotnie mielonego półtłustego
300  ml mleka kokosowego
150 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
50 g żelatyny
50 ml wody
mus brzoskwiniowy
300 g dżemu brzoskwiniowego
60 g galaretki brzoskwiniowej
Spód: Ciastka mielimy. Dodajemy krem czekoladowy. Mieszamy składniki. Wykładamy na tortownice. Chłodzimy w lodówce.
Masa serowa: Ser, mleczko i cukier puder miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Jak napęcznieje lekko podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy żelatynę do masy serowej. Masę wylewamy na spód. Chłodzimy przez dwie godziny.
Mus brzoskwiniowy: Dżem miksujemy. Następnie podgrzewamy. Do podgrzanego dżemu dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy i studzimy. Wystudzony mus wylewamy na zimny ser. Chłodzimy przez dwie godziny.
kokos, sernik, sernik na zimno
kokos, sernik, sernik na zimno
kokos, sernik, sernik na zimno
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj