Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kokosowy sernik na zimno

Kokos to jedno z moich ulubionych bakali. Niezwykły smak i aromat wiórków kokosowych zawsze nadaje niezwykłego charakteru każdemu ciastu. Jest to ten składników wypieków, który zawsze muszę mieć w domu.
Nie inaczej jest z tym serniczkiem. Pyszny i puszysty sernik na zimno. Kokos wykorzystuje w tym smakołyku na dwa sposoby. Po pierwsze poprzez mleczko kokosowe, a po drugie poprzez dodanie właśnie wspomnianych wiórków do wypieku. Sam deser przygotowuje się szybko i bez większego trudu. Jeden minus to czas oczekiwania. Kokosowy sernik na zimno musi swoje odstać w lodówce. Najlepiej całą noc. Ale za to potem jak smakuje. Polecam!
Składniki:
spód
300 g ciastek czekoladowych
100 g kremu czekoladowego
masa serowa
600 g sera trzykrotnie mielonego półtłustego
300  ml mleka kokosowego
150 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
50 g żelatyny
50 ml wody
mus brzoskwiniowy
300 g dżemu brzoskwiniowego
60 g galaretki brzoskwiniowej
Spód: Ciastka mielimy. Dodajemy krem czekoladowy. Mieszamy składniki. Wykładamy na tortownice. Chłodzimy w lodówce.
Masa serowa: Ser, mleczko i cukier puder miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Jak napęcznieje lekko podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy żelatynę do masy serowej. Masę wylewamy na spód. Chłodzimy przez dwie godziny.
Mus brzoskwiniowy: Dżem miksujemy. Następnie podgrzewamy. Do podgrzanego dżemu dodajemy galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy i studzimy. Wystudzony mus wylewamy na zimny ser. Chłodzimy przez dwie godziny.
kokos, sernik, sernik na zimno
kokos, sernik, sernik na zimno
kokos, sernik, sernik na zimno
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj