Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Murzynek z nutą karmelu

Murzynek jest to ciasto bardzo tradycyjne i klasyczne. W zasadzie nie można go popsuć. Jest przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. W moim domu często przygotowuje się różne wypieki na bazie tego właśnie ciasta. Jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Nie byłam bym sobą jednak, gdybym raz na jakiś czas nie przerobiła nawet tak wspaniałego wypieku, jakim jest murzynek. To co przesądza to sukcesie Murzynka z nutą karmelu to dodatek piwa karmelowego. Nadaje on temu ciastu niezwykłego karmelowego smaku oraz słodyczy. Dzięki dodatkowi karmelu w formie piwa nadano ciastu niezwykłej wilgoci, przez co pozostaje dłużej świeże. Murzynek z nutą karmelu był to hit w mojej rodzinie podczas ostatnich wakacji. Piekłam go praktycznie przy każdej możliwej okazji. Jest to przepis, który mogę wam polecić!
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
250 ml karmelowego piwa
180 g cukru
180 g kakao
100 g czekolady deserowej
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
kandyzowana skórka pomarańczowa
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy. W głębokim naczyniu rozpuszczamy masło, kakao, cukier, piwo karmelowe. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Możemy dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Smacznego!


murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynek z nutą karmelu



Komentarze

  1. Ciasto wygląda na naprawdę wilgotne - właśnie czegoś takiego szukałam do popołudniowej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł z dodaniem piwa,ciasto na pewno wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj