Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Murzynek z nutą karmelu

Murzynek jest to ciasto bardzo tradycyjne i klasyczne. W zasadzie nie można go popsuć. Jest przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. W moim domu często przygotowuje się różne wypieki na bazie tego właśnie ciasta. Jest to jedno z moich ulubionych ciast.
Nie byłam bym sobą jednak, gdybym raz na jakiś czas nie przerobiła nawet tak wspaniałego wypieku, jakim jest murzynek. To co przesądza to sukcesie Murzynka z nutą karmelu to dodatek piwa karmelowego. Nadaje on temu ciastu niezwykłego karmelowego smaku oraz słodyczy. Dzięki dodatkowi karmelu w formie piwa nadano ciastu niezwykłej wilgoci, przez co pozostaje dłużej świeże. Murzynek z nutą karmelu był to hit w mojej rodzinie podczas ostatnich wakacji. Piekłam go praktycznie przy każdej możliwej okazji. Jest to przepis, który mogę wam polecić!
Składniki:
350 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
250 ml karmelowego piwa
180 g cukru
180 g kakao
100 g czekolady deserowej
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
kandyzowana skórka pomarańczowa
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewamy. W głębokim naczyniu rozpuszczamy masło, kakao, cukier, piwo karmelowe. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy i dekorujemy nią ciasto. Możemy dodać również kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Smacznego!
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynke z nutą karmelu
murzynek, karmel, murzynek z nutą karmelu



Komentarze

  1. Ciasto wygląda na naprawdę wilgotne - właśnie czegoś takiego szukałam do popołudniowej kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry pomysł z dodaniem piwa,ciasto na pewno wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj