Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Babka advocatowa(z ajerkoniakiem)

Ajerkoniak to ostatnio modny temat w moim domu. Bardzo smaczny i o charakterystycznym smaku trunek przypadł mi nie dawno do gustu. Jak się okazało dosyć dobrze nadaje się do różnego rodzaju wypieków. Moim zdaniem nadaje pysznego, żółtego  koloru oraz wyraźnie wzmacnia smak danej potrawy. Tu chciałam bym wam przypomnieć inny, ale równie pyszny przepis na wykorzystanie ajerkoniaku czyli mój przepis na niezmiennie wyjątkowy Sernik z ajerkoniakiem.
Wracając jednak do babki z advocatem jest to jeden z moich ulubionych przepisów. Przygotowuje się go stosunkowo szybko, gdyż  jest to inna forma ciasta ucieranego. Nie ma przy tym zabawy w rozdzielanie białka od żółtka. Ciasto jest łatwe i bardzo smaczne. Co ciekawe dodatek ajerkoniaku wzmacnia smak innych dodatków, a zarazem nie dominuje w cieście. Moim zdaniem babka z advocatem na pewno znajdzie miejsce na waszym stole podczas nadchodzących świat. Polecam!
Składniki:
250 g maki pszennej
150 g cukru
150 g masła
125 ml advocatu(ajerkoniaku)
100 g białej czekolady
4 g proszku do pieczenia
4 jajka

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Do utartej masy dodajemy pojedynczo po jednym jajku, na zmianę z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Do gotowej masy dodajemy wolnym strumieniem ajerkoniak. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 175 stopniach. Studzimy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią wystudzone ciasto. Dowolnie dekorujemy.
advocat, ajerkoniak, babka z advocatem
advocat, ajerkoniak, babka z advocatem
asvocat, ajerkoniak, babka z advocatem
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-ajerkoniakiem-i-krowkami

Komentarze

Popularne posty

Drukuj