Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto "Kinder bueno"(bez pieczenia)

Ciasto "Kinder bueno" bez pieczenia to domowa wersja jednych z najsłynniejszych batoników świata. Nigdy nie byłam wielką fanką tych słodkości, ale ostatnio skusiło mnie zdjęcie tego właśnie ciasta na jednym z blogów. Jak się okazało przygotowując swoją wersję zrównałam się smakiem z tymi pysznymi batonikami.
Dla mnie ciasto "Kinder bueno" to doskonały pomysł na pyszne ciasto na rodzinną uroczystość. W swoim przepisie pominęłam jednak orzechy laskowe, gdyż nie każdy za nimi przepada. Orzechy laskowe zastąpiłam kremem czekoladowym. W efekcie domowe bueno wyszło słodziutkie i bardzo smaczne. Niewątpliwą zaletą wersji bez pieczenia ciasta "Kinder bueno" jest to, iż przygotowuje się bardzo szybko i gotowe jest praktycznie już na wieczorne przyjęcie. Polecam!
Składniki:
300 g jasnych herbatników
150 g herbatników kakaowych
krem I
300 g serka mascarpone
150 g kremu czekoladowego
krem II
250 g mleka w proszku
125 ml mleka
100 g masła
30 g miodu
dekoracja
150 g kremu czekoladowego
6 batoników Kinder bueno
Krem I: Serek mascarpone ucieramy z kremem czekoladowym.
Krem II: Mleko zagotowujemy z miodem. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Wolnym strumieniem dodajemy ciepłe mleko(cały czas miksujemy na wolnych obrotach). Do masy wsypujemy mleko w proszku. Krótko miksujemy.
Połowę jasnych herbatników układamy w kwadratowej formie. Smarujemy kremem I. Układamy herbatniki ciemne. Smarujemy kremem II. Układamy pozostałe herbatniki jasne. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Dekoracja: Krem czekoladowy podgrzewamy. Smarujemy nim wierzch ciasta. Układamy batoniki. Chłodzimy jeszcze godzinę.

bez pieczenia, ciasto, krem czekoladowy
krem czekoladowy, bez pieczenia, szybko

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj