Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto "Kinder bueno"(bez pieczenia)

Ciasto "Kinder bueno" bez pieczenia to domowa wersja jednych z najsłynniejszych batoników świata. Nigdy nie byłam wielką fanką tych słodkości, ale ostatnio skusiło mnie zdjęcie tego właśnie ciasta na jednym z blogów. Jak się okazało przygotowując swoją wersję zrównałam się smakiem z tymi pysznymi batonikami.
Dla mnie ciasto "Kinder bueno" to doskonały pomysł na pyszne ciasto na rodzinną uroczystość. W swoim przepisie pominęłam jednak orzechy laskowe, gdyż nie każdy za nimi przepada. Orzechy laskowe zastąpiłam kremem czekoladowym. W efekcie domowe bueno wyszło słodziutkie i bardzo smaczne. Niewątpliwą zaletą wersji bez pieczenia ciasta "Kinder bueno" jest to, iż przygotowuje się bardzo szybko i gotowe jest praktycznie już na wieczorne przyjęcie. Polecam!
Składniki:
300 g jasnych herbatników
150 g herbatników kakaowych
krem I
300 g serka mascarpone
150 g kremu czekoladowego
krem II
250 g mleka w proszku
125 ml mleka
100 g masła
30 g miodu
dekoracja
150 g kremu czekoladowego
6 batoników Kinder bueno
Krem I: Serek mascarpone ucieramy z kremem czekoladowym.
Krem II: Mleko zagotowujemy z miodem. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Wolnym strumieniem dodajemy ciepłe mleko(cały czas miksujemy na wolnych obrotach). Do masy wsypujemy mleko w proszku. Krótko miksujemy.
Połowę jasnych herbatników układamy w kwadratowej formie. Smarujemy kremem I. Układamy herbatniki ciemne. Smarujemy kremem II. Układamy pozostałe herbatniki jasne. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Dekoracja: Krem czekoladowy podgrzewamy. Smarujemy nim wierzch ciasta. Układamy batoniki. Chłodzimy jeszcze godzinę.



bez pieczenia, ciasto, krem czekoladowy
krem czekoladowy, bez pieczenia, szybko

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj